Pompy perystaltyczne – zastosowanie, rodzaje i działanie

pompowanie betonu

Pompy perystaltyczne – zastosowanie, rodzaje i działanie

Pompy perystaltyczne mogą być wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu. Cechują się wysoką precyzją pompowania i bardzo dobrą zdolnością ssania. W artykule wyjaśniamy, jak działają.

Jak zbudowane są pompy perystaltyczne?

Pompy perystaltyczne to jedne z pomp wyporowych. Nie mają dławic i zaworów ani uszczelnienia wału, co eliminuje ryzyko wycieku. Głównym elementem oferowanych przez nas pomp perystaltycznych PeriBest jest wąż, poddawany kompresji przy wykorzystaniu dużych rolek. W porównaniu do pomp ze ślizgami generuje to duże oszczędności energii – zapotrzebowanie na moc jest o wiele mniejsze.

Co więcej, rolki powodują znacznie mniejsze tarcie niż ślizgi, dlatego nie ma potrzeby chłodzenia węża. W efekcie zużycie oleju glicerynowego również ulega zmniejszeniu. Warto też dodać, że wnętrze węża jest ekstrudowane, a jego zewnętrzna powłoka gładka, co przekłada się na doskonałą kompresję i powtarzalność. Podczas działania pompy perystaltycznej tylko jelito ma styczność z transportowanymi mediami.

W jakich aplikacjach stosuje się pompy perystaltyczne?

Dzięki kilku modyfikacjom pompy perystaltyczne chemiczne PeriBest doskonale nadają się do pracy w ciężkich warunkach. Ich korpus i pokrywa zabezpieczone są chemoodporną żywicą TEFZEL. Urządzenie posiada czujniki pęknięcia węża oraz system drenażowy. Stosuje się je w aplikacjach chemicznych do transportu mediów korozyjnych, agresywnych, ściernych, gęstych i lepkich oraz z twardymi cząstkami stałymi. Za ich pomocą można dozować m.in. chlorek żelaza oraz kwas solny i siarkowy.

Pompy perystaltyczne spożywcze wyróżnia w pełni higieniczna konstrukcja. Ich podstawa i pokrywa są wykonane z kwasoodpornej stali nierdzewnej. Posiadają też przyłącza sanitarne. Mogą być używane do tłoczenia sosów, oleju, drożdży, melasy, jogurtów, serów i innych mediów spożywczych.

social position

Share this post